Hoewel we allemaal genieten van het feit dat we na de afgelopen 18 maanden weer wat normaler kunnen gaan leven, zal het natuurlijk even wennen zijn als onze agenda’s weer vol raken, mensen weer op kantoor komen en kinderen weer naar school gaan. Je kunt je al snel overweldigd voelen door de plotselinge vrijheid. Dus het beheersbaar maken van je leven op dit moment is dé sleutel om wat aanpassingen te maken, zonder zowel mentaal als fysiek op te branden.

Het is niet alleen een kwestie van leeftijd!

Er zijn momenteel veel twintigers die zeggen “Ik weet echt niet meer hoe ik vroeger deed wat ik deed want ik ben zó moe!” Eind 2020 werd een onderzoek uitgevoerd door de Engelse liefdadigheidsinstelling The Centre For Mental Health, waarin werd voorspeld dat tot 10 miljoen mensen in dat land mogelijk extra geestelijke gezondheidsondersteuning nodig hebben als gevolg van de pandemie, waarvan 1,5 miljoen naar verwachting kinderen zijn.*

Met dat gegeven in gedachten is alles wat we kunnen doen om onszelf te ondersteunen logisch, in plaats van onszelf zomaar ’terug te werpen in het oude leven.’ Laten we in plaats daarvan vasthouden aan de rustigere, minder hectische manier van leven die velen van ons zijn gaan waarderen. Het begint allemaal met fysieke zelfzorg.

Zorg voor voldoende slaap en ontspanning

Onze stemming en onze slaap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Streef er daarom naar om elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en probeer ten minste 2 uur voor het slapengaan vrij te zijn van technische apparaten. Als dat bijna onmogelijk is voor je, probeer er dan minimaal een uur van te maken. Het is aangetoond dat het blauwe licht van mobiele apparaten de slaapkwaliteit beïnvloedt. Als jij een van de velen bent die een telefoon als alarm gebruikt, zorg er dan voor dat andere meldingen en zelf de wifi uitgeschakeld zijn. iPhones hebben bijvoorbeeld een Night Shift-instelling die de helderheid dempt.

Probeer ook niet te laat in de avond te eten. Optimaal moet je laatste maaltijd minstens 3 uur voor het slapengaan zijn. Het is ook het beste om ’s avonds niet meer gestimuleerd te worden door cafeïne en alcohol. En een goede avondroutine kan je helpen om beter te slapen; een warm bad, ontspannende muziek en lezen zijn allemaal activiteiten die je lichaam laten ontspannen en een goede nachtrust vergroten.

Eten staat gelijk aan humeur

Ondersteun je lichaam met voedzaam eten en goede hydratatie. Te veel eten en bewerkt voedsel zal je humeur en/of energieniveau zeker niet ondersteunen. Verwennerij is prima, zolang het niet elke dag is. Bewaar die lekkernijen voor het weekend of wanneer je een meer ontspannen start van je vrije dagen kunt hebben. Neem in plaats van ’s middags naar die zoete snack te grijpen even 5 minuten de tijd om jezelf alleen op je ademhaling te concentreren. Het is verbazingwekkend te zien hoe oppervlakkig wij ademen als we het druk hebben. Slechts een paar keer langzamere en langere ademhalingen stimuleren het para-sympathische zenuwstelsel, waardoor we ons rustiger en meer ontspannen voelen.

Beheer je agenda

Leer ‘nee’ te zeggen en stel misschien wat regels op over hoeveel sociale activiteiten je in de loop van een week en weekend accepteert voor jezelf. Je kunt je al snel en gemakkelijk overweldigd voelen door jezelf van het ene naar het andere te haasten, zelfs als het voor aangename sociale ontmoetingen is. Het kan je ervan beroven om in het moment te zijn en het hier en nu echt te waarderen, terwijl we mentaal worden verteerd door ‘wat de toekomst biedt’. Dit is echt iets wat binnen ons eigen vermogen ligt, we hoeven het alleen maar uit te oefenen. Door minder te doen bereiken we meer, en hebben de mensen met wie we zijn er ook baat bij omdat we meer aanwezig zijn en op ons best zijn als we niet met lege handen rondlopen.

Zorg goed voor je darmen

Het wordt steeds meer begrepen én geaccepteerd dat de darmen en de hersenen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn; vandaar dat we de darmen ook wel ons tweede brein noemen. De hersenen en de darmen geven over en weer signalen aan elkaar en een onbalans in onze darmbacteriën heeft daarom direct invloed op onze stemming. 70% van je immuunsysteem is gebaseerd op Je darmen, dus dat verdient zeker onze aandacht en zorg.

Word actief

We zijn tijdens de lockdowns een land van wandelaars geworden, en laten we vasthouden aan die goede gewoonte. Buiten zijn en bewegen is een natuurlijke stemmingsbooster en bovendien is het gratis en toegankelijk voor ons allemaal. Zoals Laurette Mortimer zo mooi zei: “Wandelen brengt me terug bij mijzelf.”

*Onderzoek door ‘The Centre For Mental Health >