Onderstaande tekst is een samenvatting van een artikel van Dr. Michael Colgan, gepubliceerd in het tijdschrift ‘OPTIMUM SPORTS NUTRITION’.

 – – –

De Fysiologische Cyclus

Als het gaat om voeding, dan is het belangrijkste principe wat u voor ogen dient te houden dat van de fysiologische cyclus. In tegenstelling tot medicijnen heeft voeding geen onmiddellijke uitwerking, dus geen snelle ‘kick’. De belangrijkste functie van voedsel is de levering van bouwstoffen voor de instandhouding van het lichaam. Dit gebeurt door de geleidelijke vervanging van lichaamscellen. Een bloedcel bijvoorbeeld heeft een levensduur van 60 tot 120 dagen. In 3 tot 4 maanden wordt dus onze complete bloedvoorraad vervangen. In 6 maanden sterven alle eiwitten in het lichaam af en worden ze in die zelfde periode ook weer vervangen. Dat geldt zèlfs voor het DNA in de genen. In één jaar worden op een zelfde wijze al uw botten vervangen en wordt zelfs het complete tandglazuur vervangen. Echter, de kwaliteit hiervan wordt volledig bepaald door het voedsel dat u eet, de voeding.

 

Een goede illustratie van deze cyclus is het verloop van de zogenaamde ontberingsziekten. Als alle vitamine C uit voeding wordt verwijderd, zal binnen 4 weken het vitamine C gehalte in het bloed tot nul gedaald zijn. Er zullen dan echter nog geen ziekteverschijnselen optreden. Dat komt pas als de meeste gezonde cellen zijn vervangen door ongezonde cellen. Het duurt nog 12 weken voordat de symptomen van scheurbuik het lichaam beginnen te verwoesten.

 

Verwacht dus geen onmiddellijk resultaat als u begint met een nieuw voedingsprogramma. Bij één van de onderzoeken aan het Colgan Instituut kregen hardlopers supplementen toegediend om zo te proberen hun gehalte aan hemoglobine en rode bloedlichaampjes te verhogen. Na 1 maand toevoeging van supplementen werd nog geen enkele verbetering gemeten. Na 6 maanden echter, waren alle meetwaarden significant toegenomen.

 

U kunt het als volgt zien: als u een verwaarloosde plant in huis heeft, en u gaat hem weer water en voedsel geven, dan zal de plant enigszins opleven door de verbeterde toegediende voeding. Maar u zult moeten wachten totdat de oude blaadjes zijn afgestorven en er zich weer nieuwe bladeren hebben gevormd, voordat men weer kan spreken van een gezonde plant.

 

Het menselijk lichaam werkt op dezelfde manier. Als men het gaat voorzien van beter voedsel, zal men moeten wachten tot de fysiologische cyclus zich heeft voltrokken en totdat er zich, onder invloed van de verbeterde voedingsstoffen, voldoende nieuwe lichaams- cellen hebben gevormd.

 

Na 18 jaar in sportvoeding zijn wij tot de conclusie gekomen dat zelfs het kortste voedingsprogramma voor een atleet ten minste 6 maanden dient te duren, en wat dus te denken van iemand die helemaal niet sport!?

– – – “

 

Wilt u op dit artikel reageren? Laat het ons dan hieronder in een reactie weten.